Intressant med viner från Piemonte


Intressant med viner från Piemonte

Vackra Piemonte är regionen i nordvästra Italien där röda, fylliga viner med hög kvalitet produceras. Områdets mest kända viner är gjorda på den tanninrika Nebbiolodruvan och den skönt fruktiga Barberadruvan.

Det har nu varit en mässa med dessa exklusiva viner i Göteborg. En helt unik händelse, kunde snabbt konstateras. Att en sådan stor skara av vinproducenter från just detta område besökte Göteborg är synnerligen ovanligt och väldigt intresseväckande. I den fina miljön på Chalmersska huset – där Grappavita var arrangör – var både den professionella vinkännaren och vinälskaren välkommen att besöka producenterna för att prova deras viner. Det var en fin uppvisning i lokala vinproducenters kunnighet att producera viner med hög kvalitet som fått ett allt mer växande intresse bland svenska konsumenter.

Viner från områdets finaste vinområde Barolo produceras alltid med elegans, hög syra och tanniner från nebbiolodruvan som behöver lagras länge innan de kan konsumeras. Numera är metoderna att producera viner från området förändrade och de blir lättillgängliga mycket snabbare. Som kontrast är ofta Barberadruvan mer rund i sin smak och visar upp sköna fruktiga toner istället.

Frågan uppkommer varför intresset för dessa viner börjar bli så stort och svaret blir mer givet när vinerna provas. En bredd av smaker väcker intresse och allt som oftast är vinerna lätta att ta till sig – gärna i samband med mat. Den mer exklusiva och tannrika Barolotypen av vin passar fint under höstliga årstider och den mer fruktiga Barberan lite ljusare årstider. Något som visades upp tydligt under denna dag och vinerna kan lätt kombineras med maträtter som kalv, fågel, risotto och hårdostar. Frågan kvarstår inte längre när dessa kombinationer har testas – de kommer istället bestå och användas även framöver för att åter få uppleva vinernas lysande smaker.

_________________

Anders Molin, sommelier och vinskribent